Pályázatírás: Hogyan írjunk eredményes pályázatot, ami segít a támogatás elnyerésében?

Pályázatírás: Hogyan írjunk eredményes pályázatot, ami segít a támogatás elnyerésében?

A pályázatírás sokak számára jelent igazi kihívást, azonban az igazság az, hogy gondolatmenetünket tudatosan felépítve a pályázatok kiváló lehetőséget biztosítanak arra, hogy külső erőforrások bevonásával finanszírozzuk tőkeigényes projektjeinket, így összeállításukra mindenképp érdemes időt és figyelmet szentelni.

Ebben a bejegyzésünkben összeírtuk azokat a fontos szempontokat, amik mind hozzájárulnak ahhoz, hogy eredményes pályázatot írjunk és jelentős anyagi támogatásra tegyünk szert. Mielőtt azonban belemerülnénk a pályázatírás részleteibe, érdemes egy-két olyan alapvető információt megnézni, amelyek segítenek megérteni a pályázatírás folyamatát.

Először is, nem árt, ha ismerjük, hogy kik írnak ki különböző pályázatokat, tehát kiknek a támogatására számíthatunk, amikor külső pénzforrásokra pályázunk:

  • Ilyen pályázat hirdetők lehetnek:
  • minisztériumok vagy önkormányzatok
  • köz- vagy magánalapítványok
  • nemzetközi alapok
  • vagy akár az Európai Unió is.
  • 2016-ban már nehéz elképzelni, hogy lenne olyan információ ami, nem található meg az interneten, amennyiben azonban nagyon szűk piaci szegmenst vagy jól definiált tevékenységi kört érint a pályázat, akkor érdemes lehet az olyan hagyományos információs forrásokat is átvizsgálni, mint a közlönyök, napilapok vagy folyóiratok.

    Hogyan készítsük elő a pályázatírást?

    A pályázatírás egyik legfontosabb követelménye, a projekt definiálása. Bár ez a része még nem fogja tényleges pályázatunk részét képezni, de nélkülözhetetlen, hogy felépítsünk egy következetes gondolatmenetet, amelyben bemutatjuk milyen céljaink és elvárásaink vannak a támogatni kívánt kezdeményezéstől, illetve, hogy milyen stratégiai és operatív folyamatok menténk tervezzük ennek a megvalósítását.

    Fontos, hogy képesek legyünk konkrétumokat meghatározni és visszamérhető eredményeket kitűzni, amelyek felkelthetik az értékelő bizottság érdeklődését és a javunkra billenthetik a támogatásra való jogosultság mérlegét.

    Ha már úgy gondoljuk, hogy projektünk és a pályázat közös célokra alapul, illetve a pályázat feltételei is kedvezőek számunkra (pl.: a támogatás mértéke, leadási határidők, a pályázat megírásába fektetett munka megtérülése stb.) akkor elkezdhetjük ténylegesen kidolgozni pályázatunk tartalmi és formai elemeit.

    Az érdemi munka: így írjunk pályázatot

    Pályázatunk felépítését többféleképpen is csoportosíthatjuk, azonban általánosságban elmondhatjuk, hogy minden pályázati anyagnak tartalmaznia kell a

    • szervezetünk rövid bemutatását – alapvető céginformációkkal, szervezeti célokkal, küldetésekkel, pénzügyi adatokkal és erőforrásokkal részletezve
    • projektünk konkrét meghatározását – célokkal, a projekt által teremtett lehetőségekkel, szükséges erőforrásokkal, szakismeretekkel, költségekkel részletezve
    • a projekt megvalósításához szükséges forgatókönyvet és pénzügyi tervet
    • mellékleteket.
    • Az egyes fejezetek részletes alkotóelemeiről egy nagyon jó összefoglalást itt találhat, ebben a bejegyzésben ezeknek a bemutatása jelenleg nem célunk.

      Amire azonban mindenképp hangsúlyt fogunk fektetni, az a tartalom olyan jellegű megfogalmazása és összeállítása, ami ténylegesen hozzájárulhat a támogatási alap elnyeréséhez.

      Az átlátható, egyszerű tartalom előnyei

      Pályázatunk összeállítása és megfogalmazása során nagyon fontos, hogy észben tartsuk, hogy az értékelő bizottság tagjai valószínűleg még sosem hallottak rólunk. Hiába rendelkezünk a legrészletesebben kidolgozott üzleti tervvel, vagy a legnyomósabb érvekkel, amiért a mi projektünkbe érdemes pénzt invesztálni, ha nem vagyunk képesek üzenetünket egyszerűen, lényegre törően és érthetően megfogalmazni.

      Az egyszerűségre nem csak a megfogalmazásban, de a tartalom felépítésében is törekednünk kell. Gondoljunk csak bele, napi szinten hány pályázattal találkoznak a kiírók. Adjunk meg minden olyan információt, ami szükséges üzleti céljaink bizonyítására, de igyekezzünk kerülni a több oldalas Jókai körmondatokat és felesleges inputokat.

      Éppen ezért gondoljunk pályázatunkra úgy, mint egy szakmai kiadványra. Érdemes időt tölteni dokumentumunk megformázásával, ezért figyeljünk az olyan részletekre, mint a

      • címek, címsorok alkalmazása
      • könnyen olvasható betűtípus és sorköz használata
      • jól tagolt, lényegre törő, rövid (maximum 2-3 oldalas) bekezdések
      • képek, táblázatok, illusztrációk beillesztése és ahhoz kapcsolódó ábrajegyzék használata
      • tartalomjegyzék használata
      • oldalszámozás

      Első ránézésre triviálisnak tűnhetnek a fenti szempontok, azonban a legtöbb pályázatot formai okok miatt utasítják el, tehát a legtöbb program még abba a fázisba sem jut el, ahol a pályázatot értékelők rápillantanának, akár egyszer is.

      Mindig figyeljünk tehát az átlátható, egyszerű szerkesztésre, különösen, ha a pályázat kiírásában már alapból szerepelnek a formátumra vonatkozó megkötések.

      A realitás és a várható eredmények fontossága

      Említettük már mennyire fontos a gondolatmenet egy pályázat elkészítése során? Ez természetesen minden projektünkre vonatkozik, amelyre támogatást próbálunk elnyerni. A pályázatok megítélése során az egyik legfontosabb tényező, hogy a pályázó elképzelése mennyire megvalósítható és milyen hasznos eredmények várhatóak tőle.

      Ebből adódóan mindig figyeljünk arra, hogy programjaink a realitás keretén belül mozogjanak, és ne rugaszkodjanak el a valóságtól, hiszen mind tudjuk, mi történik, ha túl sokat akar a szarka. Lehetőség szerint próbáljunk meg konkrét problémakört megoldó és eredményeket felmutató programot tervezni, amelynek a finanszírozása nem haladja meg a pályázati támogatás mértékét.

      Értelemszerűen minél részletesebb, átfogóbb projektet tervezünk, annál több részlet kidolgozására, indoklására és bebizonyítására kell figyelnünk, így elképzelésünk könnyen átlépheti a pályázat által biztosított finanszírozási körülményeket.

      A megfelelő szakértelem jelentősége

      Megfelelő szakmai háttér, tapasztalat és a megvalósítást lebonyolító erőforrások (legyen szó emberi tényezőről, vagy know-how-ról) nélkül egy program sem válhat sikeressé. A projekt tervezéséhez igényelt szakértelem mellett egy másik fontos tényező, hogy a támogatás elnyerését követően hogyan tudjuk a finanszírozás segítségével elképzelésünket ténylegesen megvalósítani, azaz mennyire vagyunk felkészültek mind üzletileg, mind pénzügyileg.

      Pályázatunknak tehát mindenképp biztosítania kell egy olyan megalapozó részt, amely figyelmet fordít a rendelkezésre álló tudás bemutatására azzal a céllal, hogy projektünk hitelességét igazoljuk. Amennyiben képesek vagyunk egy meggyőző, magabiztos alapokon nyugvó programot bemutatni, amelyet meghatároz a szakértelem – és nem hivalkodó, kerüli az öndicsőítést -, akkor már egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy elnyerjük az értékelő bizottság szimpátiáját.

      A sikeres pályázatírás kulcsa

      Ha a fenti szempontokat követjük, akkor valószínűleg sokkal nagyobb eséllyel pályázunk meg bármilyen külső finanszírozást, azonban van egy dolog amiről eddig még nem beszéltünk.

      Ez pedig a saját projektünkbe vetett elkötelezettségünk és lelkesedésünk, amely bár nem szakmai követelmény és nem is számszerűsíthetően értékelésre kerülő tényező, mégis meghatározza egész pályázatunk minőségét és az értékelő bizottság számára is egyből megnyilvánul a program részletezése során.