A pályázatíró! Ki is Ő valójában!

A pályázatíró! Ki is Ő valójában!

 

A pályázatíró feladatkörébe tartozik az új pályázati lehetőségek felkutatása, az erről történő tájékoztatás adott vállalatok és partnerek felé, illetve igény esetén a pályázatok megírása magyar vagy idegen nyelven. A pályázatíró feladata a pályázati úton történő forrásszerzés az adott vállalat vagy szervezet fejlesztési céljainak megvalósítása érdekében. Munkájára elsősorban (de nem kizárólag) a pályázatok sokszor bonyolult megszövegezése, a vonatkozó jogszabályok és eljárások ismeretének igénye miatt van szükség.

A pályázatírói munkakör szakirányú végzettség, képesítés nélkül is betölthető, a képzések során ugyanakkor a résztvevők olyan ismereteket szereznek meg a különböző regionális és országos pályázati rendszerek működésével, a pályázatok dokumentációjának megszövegezésével és módszereivel, a projektek megtervezésével és menedzselésével kapcsolatban, amelyek a sikeres pályázatírói munkavégzéshez elengedhetetlenül szükségesek és tapasztalati úton csak hosszú évek alatt szerezhetőek meg.

Sokan más jellegű képesítések birtokában töltenek be pályázatírói munkakört, így például nemzetközi tanulmányok, európai tanulmányok, közgazdasági vagy más gazdasági szakokon megszerzett oklevelekkel, a pályázatírás terén szerzett releváns szakmai tapasztalat azonban gyakorlatilag mindenhol feltétele ennek.

Pályázatírói végzettséggel, a szükséges ismeretek birtokában betölthetőek olyan, ehhez a munkakörhöz közeli rokonságban álló állások is, mint például a pályázati referens, pályázati tanácsadó, pályázati projektmenedzser, közbeszerzési menedzser.

A munkakör betöltéséhez szükséges ismeretek
A pályázatírónak mindenekelőtt tisztában kell lenne a különféle támogatási rendszerek működésével, követelményeivel. Magyarországon ez jellemzően a Strukturális Alap, a Kohéziós Alap és más, európai uniós források ismeretét jelenti. A pályázatírónak nemcsak a pályázatok megszövegezésében kell otthonosan mozognia, munkája a különféle források felkutatásánál kezdődik, majd annak meghatározásával folytatódik, hogy az adott pályázatra munkaadója, megbízója jogosult-e, megfelel-e a meghatározott pályázati kritériumoknak.

 

Feladatköre ellátásához, azaz a pályázatok megírásához a pályázatírónak rendelkeznie kell gyakorlati ismeretekkel is a projekttervezési és lebonyolítási technikákról elméleti és gyakorlati szinten, illetve a horizontális elvek érvényesítésének módjáról. Ezen belül ismerniük kell a munkaterv, a humánerőforrás-terv elkészítésének módját, a pénzügyi tervezés és az időbeni ütemezés technikáit is.